Yetişkinlerde Kifoz Tedavisi Yöntemleri
12 Temmuz 2024

Yetişkinlerde Kifoz Tedavisi Yöntemleri

Yetişkinlerde Kifoz Tedavisi

Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan ve dik durmasına yardımcı olan yapıya omurga denir. Omurgamız oldukça sağlam bir yapıdadır ve tüm vücudun yükünü taşımaktadır. Omurganın belirli bir anatomik yapısı bulunur. Bunlardan biri bel boşluğu, diğeri ise sırt bölgesi ile boyun bölgesinin birleştiği yerdeki omurganın açısıdır. Bu açıya kifoz denir. Kifoz, 25-55 derece arasında bir açıya sahiptir. Açı 55 dereceye yaklaştıkça kişi ideal görüntüsünden uzaklaşır. 55 dereceden sonra halk arasında kamburluk olarak bilinen durum ortaya çıkar.

Kifozun Tanısı

Kamburluğun tanısı için öncelikle fiziksel muayene yapılır. Hastanın ön ve arka postür duruşu kontrol edilir. Radyolojik görüntüleme ve MR ile tanı konulabilir. Yetişkinlerde kifoz tedavisi, tüm bu işlemlerin sonucunda başlar. Kifozun iki çeşidi bulunur: yapısal kifoz ve duruş bozukluğundan kaynaklanan kifoz. Bu yüzden öncelikle yetişkinlerde hangi tür kifozun bulunduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. İki çeşidin de tedavi yöntemleri farklı olmakla birlikte, tedavinin amacı omurganın en iyi hale gelmesini sağlamaktır. Yetişkinlerde kifoz tedavisi, yapısal bozukluk varsa üç temel yöntemle yapılmaktadır.

Yetişkinlerde Kifoz Tedavi Yöntemleri

  • Egzersiz; En erken dönemde başlanmalıdır. Amaç, kişinin ağrısını azaltmak, kifozun derecesini durdurmak ve azaltmak, kasları güçlendirmek, daralan göğüs kafesini açıp solunumu rahatlatmaktır. Egzersizlerin klinik ortamda ve doktor gözetiminde yapılması önemlidir.
  • Korse Uygulaması; 50 derece ile 70 derece arasındaki kifoz derecelerinde sert korseler kullanılarak duruş desteklenir. Korselerin amacı, kifozun derecesinin artmasını önlemektir.
  • Cerrahi Yöntemler; Genellikle 70 derecenin üzerindeki derecelerde uygulanır. Cerrahi yöntemlerle hasta sağlığına kavuşturulur.

Postür Duruşuna Bağlı Yetişkinlerde Kifoz Tedavisi

Duruş bozukluğuna bağlı yaşanan kifoz bozuklukları genellikle egzersiz ile tedavi edilmektedir. Kişi, önce oturma alışkanlıklarını değiştirmek zorundadır. Yük taşırken dikkatli olması gerekmektedir. Omurgayı güçlendirecek yüzme ya da pilates gibi sporlar yapılmalıdır. Çalışma masasında otururken ya da bilgisayar başındayken postürün düzgün kalmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kifoz tedavisinde ideal kiloya ulaşmak çok önemlidir. Fazla kilolu kişilerde kifoz yaygın olarak görülür. Kifozunuz varsa ilk önce zayıflama programı uygulayabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Yetişkinlerde kifozun tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım benimsenebilir. Fizyoterapistler, ortopedistler ve gerekiyorsa psikologlar tedavi sürecine dahil olabilir. Ayrıca, yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte ergonomik düzenlemeler de yapılmalıdır. Özellikle masa başı çalışanlarda, çalışma ortamının ergonomik hale getirilmesi kifozun ilerlemesini önleyebilir.

Yetişkinlerde kifoz tedavisi sürecinde, hastaların düzenli olarak doktor kontrolünde olması ve tedavi sürecine uyum göstermesi büyük önem taşır. Tedavi sürecinin başarısı, hastanın tedaviye olan uyumuyla doğrudan ilişkilidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tuna

23 Nisan 2024 Salı

Kifoz rahatsızlığı olduğunu dusunuyorum bende öne doğru vücudumda eğrilik var hic muayne olmadım ve derecesini bilmiyorum yasim 38 amaliyat yada başka bir şekilde tedavi olma şansım varmi cvp için şimdiden tsk ederim saygilarimla

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tuna,

Öncelikle geçmiş olsun. Kifoz rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız, bir ortopedi uzmanına muayene olmanız en doğrusu olacaktır. Doktorunuz, kifozun derecesini belirlemek için röntgen gibi görüntüleme teknikleri kullanabilir ve size en uygun tedavi yöntemini önerebilir. Ameliyat, kifozun derecesine ve günlük yaşamınızı ne kadar etkilediğine bağlı olarak bir seçenek olabilir. Ancak bazı durumlarda fizik tedavi ve egzersizlerle de iyileşme sağlanabilir. Uzman bir doktora danışarak en doğru bilgiyi almanız en iyisi olacaktır.

Saygılarımla.

2. Cevap
cevap

Ümit

Kifoz sorunu aynı zamanda aşırı kilo sorununda da kaynaklanmaktadır. Kilonuz, vücut şekliniz ve oluşan sırt ağrısı gibi sorunlara odaklanmanız gerekmektedir. Bu gibi konularda sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız geç olmadan muayene olmanız gerekmektedir. Fizik tedavi yöntemiyle bu sorun aşılabilir. Bununla birlikte yaşadığınız sorun ileri bir düzeye ulaşmış ise ameliyat olmanız gerekebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dorsal Kifoz Artması Nedenleri

Dorsal Kifoz Artması Nedenleri

Editörün Seçtiği

Kifoz Sporla Düzelir mi?

Kifoz Sporla Düzelir mi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kifoz Çeşitleri Nelerdir?

Kifoz Çeşitleri Nelerdir?

Kifoz Korsesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kifoz Korsesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Postural Kifoz Egzersizleri Nelerdir?

Postural Kifoz Egzersizleri Nelerdir?

Kifoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kifoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kifoz Egzersizleri ve Uygulanışı

Kifoz Egzersizleri ve Uygulanışı