Kifoz Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Kifoz Belirtileri ve Tedavisi

Vücudumuza arka taraftan bakıldığında omurga düz bir çizgi şeklindedir. Yan taraftan bakıldığında ise omurgamızda belirgin eğrilikler görülür. Üst göğüs bölgesinde kamburluk varken alt omurga bölgesinde içe yönelik bir eğrilik söz konusudur. Hafif kifoz vakaları genellikle ciddi sorunlar yaratmazken, ağır kifoz vakaları akciğerler, sinirler, dokular ve organlar üzerinde baskı yaparak ağrıya ve başka sağlık sorunlarına yol açabilir. Kifoz tedavisi eğriliğin sebebine ve etkilerine bağlı olarak değişir.

Kifoz Tanısı Nasıl Konulur?

Öne Eğilme Testi

Bu rahatsızlığı olan kişinin belden öne eğilmesi istenerek, bu sırada omurga yandan kontrol edilir. Kifoz durumunda sırtın üst tarafındaki yuvarlaklık bu şekilde daha belirgin hale gelebilir.

Pulmoner Testler

Kifozun neden olduğu nefes alma zorluğunu tespit etmek için nefes almanızı ölçen testler yapılır.

Norolojik İşlev Testi

Kamburluğa eşlik eden nörolojik değişimler nadir görülse de, doktor kontrolünde halsizlik, uyuşma veya kifozun bulunduğu bölgenin aşağı taraflarında felç gibi durumlar değerlendirilir.

Omurga Röntgeni

Kifozu teyit etmek, eğriliklerin derecesini öğrenmek ve omurgadaki kifoz türünü belirlemek için röntgen istenir.

Kifoz Türleri

Konjenital Kifoz

Henüz omurgaların ilk oluşumu esnasında anne karnındayken gelişir. En sık sebebi boyun omurgalarının gereğinden fazla büyümesidir. Bu tür hastalarda sinirsel problemler sık görülür. Cerrahi müdahale gerektirebilir. Erken yaşlarda yapılan operasyonlar bireyin hayatını önemli derecede etkileyebilir. Yeni doğan bebeklerde omurganın normal olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Travmatik Kifoz

Travmalar veya uzun süreli eğik durmaktan kaynaklanır. Bazı mesleklerde daha sık görülür. Ayrıca yaş ilerledikçe oluşan kifoz da bu kategoriye girer.

Postural Kifoz

Genellikle yetişkinlik dönemlerinde meydana gelir. Başlangıcı genellikle yavaştır. Postural kifoz erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Kötü duruş veya kambur durmak omurgadaki bağların esnemesine ve omurga kemiklerinin biçimsiz olmasına sebep olur. Çoğu zaman omurganın alt kesiminde aşırı derecede içbükey bir eğrilik görülür.

Scheuermann Kifoz

Postural kifoz gibi bu kifoz da ergenlik döneminde ve genellikle kemiklerin büyüme dönemlerinde ortaya çıkar. Scheuermann hastalığı erkeklerde daha sık görülür. Bu hastalığın başlangıcında hafif ağrı ve yorgunluk belirtileri görülür. Scheuermann kifozu omurları deforme ettiği için röntgen filminde dörtgen olması gereken omurlar kama şeklinde görünür.

Irsi Kifoz

Anne karnındaki ceninin gelişimi sırasında omurgasında meydana gelen yanlış şekillenmelerden kaynaklanır. Çok sayıda omur bir arada kaynamış olabilir veya kemikler gerektiği gibi oluşmamış olabilir. Bu tür kifoz çocuk büyüdükçe daha da kötüleşebilir. Travma ve enfeksiyonlar sonrasında vücudun alt kısmının felçli kalmasının en önemli sebebidir.

Yetişkinlerde Kifoz Nedenleri

Yetişkinlerde kemiklerin incelmesine neden olan kemik erimesi, omurlarda kifoz ile sonuçlanan sıkışma kırıklarına yol açabilir. Omurganın eğrilmesine yol açarak kifoz veya skolyoz ile sonuçlanır.

  • Omurgada dejeneratif artrit, omurgadaki kemiklerin ve disklerin kötüye gitmesine neden olabilir.
  • Bağ dokusu bozuklukları, eklemleri olması gereken yerde tutma yetisini etkileyebilir.
  • Ankilozan spondilit, omurgayı ve etrafındaki eklemleri etkileyen iltihaplı bir artrittir.
  • Tüberküloz ve omurgadaki diğer enfeksiyonlar, eklemlerin tahrip olmasına neden olabilir.
  • Omurgayı etkileyen kanser veya iyi huylu tümörler, omurga kemiklerine baskı yaparak onları yerinden çıkmaya zorlayabilir.

Kifoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğrilik derecesi 50'nin üzerinde olan çocuklarda bu derece zamanla artabilir ve ileriki dönemlerde sorunlar ortaya çıkabilir. En sık görülen sorun ağrıdır ve ilaçla tedavi edilir. Bu dönemde bolca istirahat ve hareketten kaçınma önerilir. Çocuk hastalarda korse tedavisi ile hastalığın ilerlemesi önlenir. Büyüme periyodunun sonuna kadar korse ile tedavi devam etmelidir. Korse tedavisi ile basınç noktaları ayarlanarak en uygun şekilde kullanılır. Eğer eğrilik derecesi 75 ve üzerinde ise cerrahi operasyon gerekebilir. Cerrahi müdahale sonrası hastalarda kesin düzelme gözlenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kifoz Sporla Düzelir  mi?

Kifoz Sporla Düzelir mi?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kifoz Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Kifoz Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Kifoz Çeşitleri Nelerdir?

Kifoz Çeşitleri Nelerdir?

Postural Kifoz Egzersizleri Nelerdir?

Postural Kifoz Egzersizleri Nelerdir?

Yetişkinlerde Kifoz Tedavisi Yöntemleri

Yetişkinlerde Kifoz Tedavisi Yöntemleri

Kifoz Korsesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kifoz Korsesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?